Kooiman-Boendermaker Leerstoel

Luther Kooiman Boendermaker Leerstoel

Prof. dr. Sabine Hiebsch is op 31 oktober 2017 benoemd als bijzonder hoogleraar op de Kooiman-Boendermaker Leerstoel voor Luther en de geschiedenis van het (Nederlandse) lutheranisme. 

De titel van haar oratie is: Luther en Nederland: verleden – heden – toekomst

De bijzondere leerstoel is ingesteld aan de Theologische Universiteit Utrecht vanwege de Kooiman-Boendermaker-Luther Stichting.

De Kooiman-Boendermaker-Luther Stichting heeft tot doel het bevorderen van onderzoek, onderwijs en verspreiding van kennis over Martin Luther en zijn theologie, alsmede over de geschiedenis van het lutheranisme in het algemeen en die van het lutheranisme in de Nederlanden in het bijzonder.

De leerstoel is vernoemd naar prof. dr.  W.J. Kooiman (1903-1968) en prof. dr. J.P. Boendermaker (1925-2018), twee gerenommeerde Lutheronderzoekers, die in de tweede helft van de 20e eeuw gezichtsbepalend waren voor het Nederlandse onderzoek naar Luther en naar de geschiedenis van de Nederlandse lutherse traditie.

De leeropdracht van de Kooiman-Boendermaker Leerstoel voor Lutheronderzoek en de geschiedenis van het (Nederlandse) lutheranisme is het onderzoeken, onderwijzen en valoriseren van:

  1. De theologie van Martin Luther en de tradities die van belang waren voor haar ontstaan.
  2. De receptie van Luthers theologie en haar ontwikkeling, met name in de Lage Landen.
  3. De geschiedenis van het Nederlandse lutheranisme en het religieuze leven van de lutherse gemeenten, ook in hun relatie tot het wereldwijde lutheranisme.
  4. De verhouding van het lutheranisme tot de andere religieuze stromingen in de Nederlanden, in het bijzonder het gereformeerd protestantisme.

De bijzondere leerstoel is verbonden met het expertisecentrum Centre for Dutch Reformation Studies (CDRS).

Goedendag, waar ben je naar op zoek?