Promotie Hillie van de Streek
- Datum
- 23 april 2025
- Tijd
- 15:00
- Locatie
- Jacobikerk, St Jacobsstraat 171 Utrecht
Op 23 april promoveert drs. Hillie van de Streek, geassocieerd onderzoeker van het Neo-Calvinism Research Institute van de TUU.
De openbare plechtigheid vindt plaats op 23 april 2025 om 15:00 in de Jacobikerk te Utrecht. Het is ook mogelijk de bijeenkomst via een live uitzending te bekijken.
Hoogleraren van elders zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan het cortège. Zij kunnen dit aangeven bij Jolanda Zweers: jolanda.zweers@tuu.nl. Hieronder kan je je aanmelden voor de bijeenkomst.
Zij verdedigt haar proefschrift met als titel:
VROUW EN MOEDER
Opvattingen over vrouwen in de ideologie en de parlementaire standpuntbepaling van de ARP, CHU, RKSP en KVP 1879-1967
‘Mijn onderzoek gaat over de opvattingen over de maatschappelijke positie van vrouwen in de mens- en maatschappijvisie en de parlementaire standpuntbepaling van de Nederlandse christelijke politieke partijen ARP, CHU, RKSP en KVP in de jaren 1879-1967. Dat was de tijd die we achteraf aanduiden als het tijdperk van de ‘verzuiling’. Mijn onderzoek richt zich vooral op de verhouding tussen de neothomistische en neocalvinistische mens- en maatschappijvisie en de standpunten die de fracties van de christelijke partijen innamen in de Tweede en de Eerste Kamer. In het bijzonder gaat mijn onderzoek in op twee thema’s van politieke besluitvorming: de invoering van het vrouwenkiesrecht en de beroepsarbeid van vrouwen buitenshuis. Beide namen in de jaren 1890–1967 geregeld een belangrijke plaats in op de agenda van de Tweede en de Eerste Kamer. Voor de christelijke partijen waren beide politieke kwesties van groot principieel belang.‘
Resultaten
‘De resultaten van mijn onderzoek dragen om te beginnen bij aan het inzicht dat zowel de neothomistische als de neocalvinistische principes over de maatschappelijke positie van vrouwen in hoge mate bepalend waren voor de politieke standpuntbepaling van de christelijke partijen over het kiesrecht en de beroepsarbeid van vrouwen. Op basis van deze principes wezen de partijen een algemeen vrouwenkiesrecht af; daarentegen bepleitten zij een kiesrecht van gezinshoofden. Het ideaal van het kostwinnersmodel, met de man als kostwinner en de vrouw als moeder en opvoedster, groeide uit tot een zwaarwegend ideologisch strijdpunt leidend tot voorstellen tot een verbod op arbeid van gehuwde vrouwen. Ten tweede laat dit proefschrift zien dat de strijd van de christelijke partijen van 1879 tot 1967 zowel op het vlak van de mens- en maatschappijvisie als wat betreft de politieke standpuntbepaling niet alleen in de politieke maar ook in de kerkhistorische en vrouwenhistorische geschiedschrijving onderbelicht is gebleven. Mijn onderzoek laat zien dat de christelijke opvattingen en politiek ten aanzien van vrouwen veel meer verscheidenheid en ontwikkeling vertoonden dan deze literatuur suggereert. Dit proefschrift voorziet hiermee dan ook niet alleen in een lacune maar ook in een bijstelling van het bestaande geschiedbeeld.‘
Promotores
- Prof. dr. G. Harinck
- Prof. dr. J.C. Kennedy (Universiteit Utrecht)
Personalia Hillie van de Streek
Hillie van de Streek (1959) volgde na haar gymnasium opleiding aan het Johannes Calvijn Lyceum te Kampen de studie Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht met als specialisatie twintigste-eeuwse politieke geschiedenis.
CDA
Na haar studie werkte zij enige tijd voor het CDA. Vanaf 1986 als assistent van CDA-Kamerlid Klaas Tuinstra en vanaf 1988 als medewerker aangaande de versterking van de positie van vrouwen in de partij. Van 1990 tot medio 1994 was zij als Assistent in Opleiding verbonden aan de Faculteit Geschiedenis van de Universiteit Utrecht. Onder leiding van prof. dr. Hans Righart van de Vakgroep politieke geschiedenis begon zij een promotieonderzoek naar de principes over vrouwen in de ideologie en de parlementaire standpuntbepaling van de ARP, de CHU, de RKSP en de KVP in de jaren 1879-1967. Daarnaast schreef zij in deze jaren diverse publicaties en koerste zij als (amateur)-wielrenner.op landelijk niveau. Zij rondde het proefschrift om meerdere redenen niet af.
Hoofd wetenschap
Van 1994 tot 2000 bekleedde Van de Streek bij de IJsselacademie te Kampen de functie van Hoofd wetenschap. Daarnaast verzorgde zij aan de Vrije Universiteit te Amsterdam jaarlijkse colleges in het Netherlandic Studies Program van het Amerikaanse Dordt College (Iowa), en op ad interim basis colleges Politieke geschiedenis aan de Faculteit Geschiedenis van de Universiteit Utrecht.
Christelijke Filosofie
In 2000 aanvaardde Van de Streek een functie als uitgever bij Sdu Uitgevers te Den Haag. In 2007 gevolgd door de positie van directeur van de Stichting voor Christelijke Filosofie te Amersfoort. Vanaf 2017 bekleedde zij diverse interim functies. Onder meer bij het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Daarnaast als waarnemend Algemeen Secretaris van de Raad van Kerken in Nederland. In 2018 publiceerde zij ter gelegenheid van honderd jaar vrouwenkiesrecht samen met prof. dr. Sophie van Bijsterveld de bundel ‘Wat komen jullie hier doen?’ Vrouwenkiesrecht tussen geloof, politiek en samenleving 1883-2018.
Vanaf circa 2007 tot op heden vervult Van de Streek diverse bestuursfuncties op politiek en kerkelijk terrein. Onder meer als die van Secretary General van de EPP Women. Dat is de internationale koepel van vrouwenorganisaties van de EPP, de Europese Volkspartij.
Van de Streek is gehuwd en heeft twee volwassen dochters.