Premaster

Je hebt een hbo-diploma Theologie op zak en je wilt je vervolgens graag verder specialiseren op wetenschappelijk niveau. Of je hebt een WO Bachelor in een aanverwante studie en je wilt je kennis verbreden. Dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor een premaster Theologie.

Een premaster is een schakelpakket tussen je (niet-) theologische HBO of WO-opleiding en een master aan onze universiteit. Dit schakelpakket kan je volgen als je al (lang geleden) je andere opleiding hebt afgerond, maar kan je ook volgen tijdens je huidige opleiding. In het kort bestaat de premaster uit:

 • 20 EC (voor eenjarige masters) of 60 EC (voor predikantsmaster, inclusief 30 EC bijbeltalen) Plus voor algemene masters minimaal 10 EC keuzemodulesPlus voor HBO-studenten 10 EC Bachelorproef te combineren met afstudeerwerk van je eigen instelling afstudeerwerk

In de afbeelding hieronder kun je precies zien uit welke vakken het premasterpakket zoal bestaat. Onderaan deze pagina zijn diverse pakketten te bekijken.

Minoren als premaster

Het is ook heel goed mogelijk om 1 van onze minoren te gebruiken als premaster.

Collegegeld en studiekosten

Als premasterstudent word je ingeschreven als schakelstudent. Hiervoor betaal je een studievergoeding per studiepunt. Als je meer wilt weten over collegegeld, klik dan hier. Deze vergoeding betaal je slechts 1 keer, je mag het 2e premasterjaar je kosteloos herinschrijven.

Volg je de premaster tijdens een andere opleiding, dan betaal je in de meeste gevallen geen collegegeld, maar kom je binnen met een BBC (Bewijs Betaald Collegegeld), die je kan halen bij je onderwijsadministratie.

Toelating en inschrijving

Om toegelaten te worden tot de premaster moet je bij aanvang van je studie beschikken over het volgende:

 • een Nederlands HBO-bachelor diploma in de Theologie (Godsdienst Pastoraal Werk, Godsdienstleraar) óf
 • een Nederlands WO-bachelordiploma óf
 • een buitenlands universitair diploma van een niveau dat vergelijkbaar is met een Nederlandse universitaire bachelor.

Eisen

Er worden geen eisen gesteld aan de aard van je WO-opleiding, maar er wordt wel vanuit gegaan dat je een affiniteit hebt met gereformeerde theologie. Volg je een andere HBO-bachelor dan theologie? In sommige gevallen ben je dan ook toelaatbaar tot de premaster. Dit hangt af van de aard van de afgeronde opleiding én de afstudeervariant van je keuze. Als je meer informatie wilt, neem dan contact op met de studieadviseur: studieadvies@tukampen.nl .

Ben je nog bezig met je bachelor?

Ben je nog bezig met je bacheloropleiding aan een andere universiteit of hogeschool, dan kun je de premaster volgen als je het propedeusediploma van je bachelor hebt behaald of het eerste jaar hebt voltooid. Bij instroom in de master moet je je bachelor echter wel hebben afgerond.

Rooster en studiebelasting

Het onderwijs in de premaster Theologie (en de Master Theologie Algemeen) wordt gegeven op woensdag en/of donderdag. In de meeste gevallen volg je onderwijs samen met onze bachelorstudenten. Naast deze onderwijsuren besteed je tijd aan zelfstudie: bijvoorbeeld het bestudering van teksten, tentamenvoorbereiding en het schrijven van werkstukken en verslagen. De premaster kan je in voltijd (1 jaar) of deeltijd (2 jaar) volgen. De studiebelasting hangt of van het aantal studiepunten (EC’s) van je premaster en je keuze voor voltijd of deeltijd. Één EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Voor een premaster Theologie van 30 EC, in voltijd, moet je bijvoorbeeld rekening houden met een studiebelasting van ongeveer 20 uur in de week.

Praktische informatie

 • Je volgt colleges allereerst mee met de bachelorstudenten
 • Colleges vallen op de woensdag en/of de donderdag   Dit geldt niet voor de talen, die zijn vaak op dinsdag en donderdag (Talen kan ook via de PThU)
 • Tarieven:
  Aantal EC’s Euro per EC Max. totaal in euro’s
  t/m 30 EC 36,50 1095,00
  31-60 EC 1095,00

  plus 50,00 per EC

  2595,00
  > 60 2595,00

  plus 50,00 per EC

 • Maximaal 2 jaar over doen, 2e jaar kosteloos herinschrijven
 • Inschrijven kan vervolgens via https://www.studielink.nl/
 • Daarna altijd via toelatingscommissie, die bepaalt jou specifieke pakket
 • Bij inschrijving hebben we deze documenten nodig: aanleveren via toelatingscommissie@tukampen.nl
 1. Een recent CV met afgeronde studies, werk en stage-ervaringen
 2. Een motivatiebrief van ongeveer 1 A4
 3. Kopieën van relevante diploma’s en cijferlijsten
 4. Kopie van identiteitsbewijs
 5. Officiële pasfoto

Kom 14 maart naar onze open dag voor master en pre-master!

Meld je aan!
Goedendag, waar ben je naar op zoek?