Premaster

Je hebt een hbo-diploma Theologie op zak en je wilt je vervolgens graag verder specialiseren op wetenschappelijk niveau. Of je hebt een WO Bachelor buiten de Theologie en je wilt je kennis verbreden. Dan kom je in aanmerking voor een premaster Theologie. Heb je een HBO bachelor buiten de theologie? Dan kun je alleen, onder voorwaarden, doorstromen naar de Masterrichting Ethiek (zie onder).

Een premaster is een schakelpakket tussen je bachelor HBO-Theologie of je universitaire bachelor (ook buiten de theologie) en een master aan onze universiteit. Dit schakelpakket kun je volgen als je al (lang geleden) je andere opleiding hebt afgerond, maar kun je ook volgen tijdens je huidige opleiding. In het kort bestaat de premaster uit:

 • 30 EC (voor eenjarige masters) of 60 EC (voor predikantsmaster, inclusief 30 EC Bijbeltalen) Plus voor HBO-studenten 10 EC Bachelorproef te combineren met afstudeerwerk van je eigen instelling

Onderaan deze pagina zijn diverse pakketten te bekijken. Klik hier voor de studiegids van de Premaster Theologie.

Minoren als premaster

Het is ook mogelijk om 1 van onze minoren te gebruiken als premaster, in combinatie met de Aanvullingsminor.

Collegegeld en studiekosten

Als premasterstudent word je ingeschreven als schakelstudent. Hiervoor betaal je een studievergoeding per studiepunt. Als je meer wilt weten over collegegeld, klik dan hier. Deze vergoeding betaal je slechts 1 keer, je mag het 2e premasterjaar je kosteloos herinschrijven.

Volg je de premaster tijdens een andere opleiding, dan betaal je in de meeste gevallen geen collegegeld, maar kom je binnen met een BBC (Bewijs Betaald Collegegeld), die je kan halen bij je onderwijsadministratie.

Toelating en inschrijving

Om toegelaten te worden tot de premaster moet je een HBO- of WO-propedeusediploma hebben behaald of het eerste jaar hebben voltooid. Om na de premaster door te kunnen stromen naar een masteropleiding, moet je beschikken over het volgende:

 • een Nederlands HBO-bachelor diploma in de Theologie (Godsdienst Pastoraal Werk, Godsdienstleraar) óf
 • een Nederlands WO-bachelordiploma óf
 • een buitenlands universitair diploma van een niveau dat vergelijkbaar is met een Nederlandse universitaire bachelor.

In de masterrichting Ethiek kun je ook instromen met een HBO bachelor op het gebied van zorg, onderwijs, of andere aanverwante disciplines. De toelatingscommissie beoordeelt of je hiervoor in aanmerking komt. Als je meer informatie wilt, neem dan contact op met de studieadviseur: studieadvies@tukampen.nl .

Rooster en studiebelasting

De vaste modules van de premaster Theologie worden gegeven op woensdag en/of donderdag. Keuzemodules kunnen ook op maandag gegeven worden. In de meeste gevallen volg je onderwijs samen met onze bachelorstudenten. Naast deze onderwijsuren besteed je tijd aan zelfstudie: bijvoorbeeld het bestuderen van teksten, tentamenvoorbereiding en het schrijven van werkstukken en verslagen. De premaster kun je in voltijd (1 jaar) of deeltijd (2 jaar) volgen. De studiebelasting hangt of van het aantal studiepunten (EC’s) van je premaster en je keuze voor voltijd of deeltijd. Één EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Voor een premaster Theologie van 30 EC, in voltijd, moet je bijvoorbeeld rekening houden met een studiebelasting van ongeveer 20 uur in de week.

Praktische informatie

 • Je volgt colleges met de bachelorstudenten
 • Colleges vallen op de woensdag en/of de donderdag   Dit geldt niet voor de talen, die worden gegeven op maandag, woensdag en donderdag (Talen kunnen ook via de PThU)
 • Voor de tarieven zie collegeld
 • Maximaal 2 jaar over doen, 2e jaar kosteloos herinschrijven
 • Inschrijven kan via https://www.studielink.nl/
 • Daarna altijd via toelatingscommissie, die bepaalt jou specifieke pakket
 • Bij inschrijving hebben we deze documenten nodig: aanleveren via toelatingscommissie@tukampen.nl
 1. Een recent CV met afgeronde studies, werk en stage-ervaringen
 2. Kopieën van relevante diploma’s en cijferlijsten
 3. Kopie van identiteitsbewijs
 4. Officiële pasfoto

Schrijf je nu in voor deze master!

Meld je aan!
Goedendag, waar ben je naar op zoek?