Opening academisch jaar en inauguratie David Onnekink

Tijdens de opening van het academisch jaar 2024-2025 aanvaardde prof. dr. D.M.L. Onnekink publiek zijn ambt als bijzonder hoogleraar op de Martine Vonk Leerstoel voor Christelijk Ecologisch Denken aan de Theologische Universiteit Utrecht met het uitspreken van een rede onder de titel:

Verhalen uit het Christoceen
Cultuur, geschiedenis en schepping

De rede is hieronder terug te lezen.

Prof. Onnekink: “In mijn oratie ga ik zoek naar de historische wortels van het christelijk gedachtegoed over ecologie door het bestuderen van de activiteiten van zendelingen en ontwikkelingssamenwerkingsorganisaties. Ik ben vooral benieuwd naar de verhalen van zendelingen waarin wordt uitgelegd welke houding zij innamen ten aanzien van de koloniale natuur vroeger. Hiervoor gebruik ik een breed palet aan bronnen. Bijvoorbeeld brieven, romans, reisboeken en foto’s, om te onderzoeken hoe ideeën zich verspreidden. De inzichten hiervan worden vervolgens verbonden aan de activiteiten van christelijke ontwikkelingssamenwerkingsorganisaties nu. Op welke manier verantwoorden en verwoorden zij hun activiteiten in het mondiale zuiden op het gebied van klimaatweerbaarheid? En hoe sluiten hun verhalen aan bij het ‘grote verhaal’ van het christelijk geloof over zondeval, redding en menselijke verantwoordelijkheid? En wat kan christelijke Nederland hiervan leren?”

De opening van het academisch jaar en de inauguratie van prof. dr. David Onnekink is op film vastgelegd. Hieronder kun je de bijeenkomst terugkijken.

De leerstoel voor Christelijke Ecologisch Denken gaat uit van de Martine Vonkstichting. Lees hier meer over deze stichting.

Goedendag, waar ben je naar op zoek?