Ondernemers

Ondernemersnetwerk Theologische Universiteit Utrecht

De Theologische Universiteit Utrecht bedankt ondernemers voor betrokkenheid, participatie, inspiratie en gastvrijheid! Hierbij een terugblik naar ontmoetingen en een uitnodiging voor de komende ondernemerstafels. We horen graag waar jullie mee bezig zijn en bieden een netwerkmogelijkheid om andere christelijke ondernemers te ontmoeten.

Lunteren

Op 15 februari 2023 waren we te gast in de Lunterse Boer in de bossen bij Lunteren. We organiseerden een inspiratiesessie met de Lunterse ondernemer mr. Giel Stomphorst van Stomphorst Fiscaal Raadgevers. Giel is fiscaal jurist, expert op het gebied van de Natuurschoonwet en op de relatie tussen families en bedrijven. Dat ziet zowel op familiebedrijven als op landgoedfamilies. Giel kijkt verder dan alleen naar fiscaal-juridische oplossingen, maar wil vooral de mens zien staan in relatie tot andere mensen in de onderneming. Het thema dat Giel had gekozen voor zijn inspiratiesessie was Horizontale hectiek en verticale verbinding: Een zoektocht naar spiritualiteit in de hectiek van het ondernemerschap.

Zeeland

Op 21 maart 2023 waren we welkom in Zoutelande bij Wil en Karin Wouters-Kleinepier. Zij vertelden over de start en de beëindiging van hun ondernemersactiviteiten. Mr. Wil Wouters was oprichter en eigenaar van Wouters Belastingadvies in Meliskerke. Karin Wouters-Kleinepier was jarenlang eigenaar van Camping Weltevreden. Haar grootouders startten na de Tweede Wereldoorlog deze camping in de duinen van Zoutelande. Hun verhalen over de start en de beëindiging van ondernemersactiviteiten lichtten ook iets op over zingeving, hoe je als ondernemer in het leven staat. Het ging kortom over de vraag waartoe je onderneming op aarde is.

Utrecht

Arjan Jonker nam ons in zijn bijdrage op 15 juni 2023 aan de Theologische Universiteit Utrecht, locatie Utrecht, mee naar zijn thema: Veranderen omdat het moet: De zin en onzin van verandermanagement.

Drs. Arjan Jonker is senior project- en programmamanager. Sinds 1989 leidt hij projecten op het snijvlak van Business en IT. Eerst bij PostNL, daarna bij een consultancybedrijf. In 2001 startte hij samen met Gerard Meijer een projectmanagementbedrijf: KWD Resultaatmanagement. KWD staat voor kunnen, willen durven. Een pragmatische visie op project- en programmamanagement. Sinds 2023 is KWD verkocht aan Conclusion.

Arjan belichtte het onderwerp van verandermanagement vanuit de vraag hoe gaan we verstandig veranderen? Vanuit de case “een nieuwe fabriek voor KLM Catering Services” ging Arjan nader in op het fenomeen verandermanagement.

Waddinxveen

Beregening, duurzaamheid en klimaat

De bedrijfsactiviteiten van ondernemer Arie-Jan Broere brachten ons op 14 september 2023 aan de Bloemendaalseweg in Waddinxveen. Daar heeft Jan-Arie zijn onderneming Broere Beregening gevestigd. Arie-Jan vertelde hoe beregening werkt in relatie tot de bodemgesteldheid, de hoeveel neerslag of droogte en spitste dat ook concreet toe door het laten zien van afgeronde projecten. https://www.broereberegening.nl/

Daarmee kregen we ook een mooi en inhoudelijk gesprek over klimaat en duurzaamheid aan de hand van Arie zijn thema: Onze (bedrijfsmatige) voetprint en theologie. Daar ligt ook een mooie lijn naar de nieuwe leerstoel aan de TUU van prof. David Onnekink, de nieuwe hoogleraar Christelijk Ecologisch Denken. https://tuu.nl/medewerkers/david-onnekink/

Utrecht

Op woensdag 6 december was de Amerikaanse publiek theoloog Matthew Kaemingk onze gast https://www.matthewkaemingk.com/. Hij was in Nederland waar hij onder meer de Dies-rede verzorgde ter gelegenheid van de verjaardag (Dies) van de TUU in de Janskerk te Utrecht. Ook gaf hij een cursus en trad jok met oud-partijleider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie in gesprek. In een ontmoeting met het college van bestuur van de TUU spraken we door over Matthews werk over het project Work and Worship naar leiding van zijn boek met deze gelijknamige titel. Matthew probeert in dit boek en in zijn werk met christelijke geloofsgemeenschappen en ondernemers de liturgie van zondag te verbinden met het werk.

Planning 2024

  • 6 juni 2024 Utrecht PTG
  • 30 september midden van het land
  • 4 december Dies-Ondernemerstafel Utrecht

Overige ontmoetingen

Jullie zijn als ondernemers ook welkom bij de academische plechtigheden van de TUU. Daarvoor kun je de agenda van de TUU op de website volgen.

Hier wijzen we op de opening van het academisch jaar op 5 september 2024 en op de Dies (verjaardag) van de TUU op vrijdag 6 december. Dan verleent de TUU aan twee mensen een eredoctoraat.

Goedendag, waar ben je naar op zoek?