Nacht van de theologie 2023

Op vrijdagavond 27 oktober 2023 is de 13e Nacht van de Theologie in Utrecht. Het thema van de avond is ‘Moed’.

Meer informatie volgt.

De Nacht van de Theologie 2023 is een initiatief van de Vereniging voor Theologie, de theologische opleidingen CHE, Fontys, PThU, TST, TU Utrecht, ViAA, VU, Radboud Universiteit en Windesheim, uitgeverij KokBoekencentrum, het Nederlands Dagblad, Trouw, EO en KRO-NCRV.

Over de Nacht van de Theologie

Tijdens deze Nacht verkiezen we de Theoloog des Vaderlands, naast de prijs voor het beste theologische boek van afgelopen jaar. De Theoloog des Vaderlands wordt gekozen voor de periode van één jaar met als doel dat hij of zij in dat jaar optreedt als ambassadeur van de (academische) theologie in Nederland. De Nacht is voor iedereen die geïnteresseerd is in de theologie.

De Nacht van de Theologie maakt zichtbaar dat theologen in het publieke debat een rol hebben te vervullen. Door gezichtsbepalende theologen van verschillende kerkelijke signatuur en achtergrond met elkaar in contact te brengen en het gesprek over actuele thema’s in het publieke debat tussen theologen te stimuleren, wordt iedere bezoeker op deze avond geïnspireerd om verbonden te blijven met de theologie.

Geschiedenis

In 2011 vond de eerste Nacht van de Theologie plaats in de Hermitage in Amsterdam: een feestelijk galadiner voor theologen. Voor de tweede kerk waren er prijzen voor beste theoloog en voor het beste theologische boek. Daarnaast was er tijdens het diner een inhoudelijk programma rond een bepaald thema. Ook in 2013 koos men voor dit format. Alleen de locatie veranderde. Dat werd de SS Rotterdam. In 2014 en 2015 vond de Nacht plaats in de Rode Hoed in Amsterdam. In 2016 was de Nacht voor het eerst live te horen op de Nederlandse radio, uitgezonden vanuit het EO-gebouw in Hilversum. Dat jaar gebruikte men de titel Theoloog des Vaderlands voor het eerst. De tiende Nacht van de Theologie, die op zaterdag 14 november 2020 plaatsvindt, wordt voor het eerst geen event met bezoekers, maar een radio-event dat te volgen is via NPO Radio 5. Dit in verband met de corona-crisis.

Voor meer achtergrondinformatie zie de wiki-pagina.

Kijk voor meer informatie op www.nachtvandetheologie.nl

Goedendag, waar ben je naar op zoek?