Aandacht voor mentale gezondheid

Studenten hebben het zwaar in deze tijd. Ook studenten van de Theologische Universiteit Kampen. Voor de lockdown konden deze studenten nog regelmatig naar de universiteit komen, omdat er gewerkt wordt met kleine groepen. Het is belangrijk om aandacht te hebben voor de mentale gezondheid van studenten.

Onderwijscoördinator en studieadviseur Elizabeth Blokland: Nu mogen alleen studenten met een schriftelijk tentamen op locatie komen. Ondanks de stress van een tentamen zie je ze opbloeien omdat ze weer even hun studiegenoten zien. Dag in, dag uit, op je eigen kamer zitten, en daar leven, slapen, socializen en óók nog studeren is pittig. Zeker in een tijd van het jaar waarin een winterdip op de loer ligt. Deze lockdown geeft wel meer mogelijkheden voor de kwetsbare studenten, die het thuis (om wat voor reden dan ook) niet redden. Zij mogen bij ons in bibliotheek studeren’.

Viering met aandacht voor mentale gezondheid

Donderdag 21 januari is er tijdens de wekelijkse chapelviering, een moment waar de universiteitsgemeenschap elkaar online ontmoet, aandacht voor mentale gezondheid en handvatten die het christelijk geloof geeft om hierbij om te gaan. De expositie/ bundel ‘Opname van opzij’ staat hierbij centraal.

Opname van opzij

‘Opname van opzij’ bestaat uit acht gedichten van Marnix Niemeijer en negen gewassen rietpentekeningen van de beeldend kunstenaar Marcel Verbrugge.
De gedichten en tekeningen vormen een weerslag van ingrijpend psychisch lijden en de impact die dat heeft. Niet alleen voor de persoon in kwestie maar ook voor naastbetrokkenen.

Daarnaast zijn de gedichten en de tekeningen ook tekenen van hoop, hoe klein ook. Door het zoeken van de ander, met geduld en met liefde; door open te staan voor wat onverwacht je pad kruist. De omweg van de kunst kan ruimte scheppen om stilte te delen of juist het gesprek, de emotie. Die boodschap zal door Marnix Niemeijer gedeeld worden in de wekelijkse viering van de Theologische Universiteit.

Niemeijer: “Onze cultuur  is gericht op ontwikkeling en groei. Wat betekent dat in situaties waar geen sprake is van groei? Als ontwikkeling is stopgezet of zelfs achteruit gaat? Dat botst met ons mentale beeld. Het christelijk geloof geeft handvatten om hiermee om te gaan. In het geloof gaat het om waarden als liefde en dienstbaarheid. Om zo betekenisvol zijn. Niet distantiëren, maar nabij komen. Er zijn. Zoals de naam van God, Immanuel (God is met ons), zo treffend laat zien.”

De expositie ‘Opname van opzij’ reist het land door. Sinds eind 2017 was de expositie te zien in Utrecht, Amersfoort, Ede, Den Haag en Oegstgeest. Nu is deze te zien in Kampen. Omdat de expositie vanwege de lockdown niet bezocht kan worden stelt de universiteit bundels met de gedichten en tekeningen beschikbaar. Heb je interesse? Stuur een mailtje naar ejakkerman@tukampen.nl

 

 

Goedendag, waar ben je naar op zoek?