Netwerkbijeenkomst: Het slavernijverleden, wat kan ik daar als christen docent mee?
- Datum
- 21 mei 2024
- Tijd
- 17:00 - 19:00
- Locatie
- TU Utrecht, Augustinuszaal
De netwerkbijeenkomst: Het slavernijverleden, wat kan ik daar als christen docent mee? op dinsdag 21 mei van 17:00-19:00 voor vakgroepdocenten in het VO op de Theologische Universiteit Utrecht.
(Let op: is afgelast wegens te weinig aanmeldingen)
Verdieping vanuit de theologie voor jouw lessen én samen uitwisselen van kennis en ideeën onder het genot van een hapje en een drankje.
Ons slavernijverleden is dichterbij dan we denken: racisme op straat, ongelijkheid in het onderwijs, huiselijk geweld, polarisatie. In het Herdenkingsjaar Slavernijverleden staan we in het bijzonder stil bij de afschaffing van de slavernij en de doorwerking hiervan in het hier en nu. Het roept vragen op. Ook over de rol van de kerk.
Waar raakt dit thema jou en jouw leerlingen/studenten? En hoe vorm je hen hierin? In deze netwerkbijeenkomst denken we erover na hoe je hier op een verbindende manier met je klas over spreekt en neem je concrete ideeën mee naar huis.
Een programma met rauwe verhalen, theologische reflectie en tijd voor het uitwisselen van kennis en ideeën onder het genot van een hapje en een drankje.
Doelgroep: docenten voortgezet onderwijs (geschiedenis, maatschappijleer, godsdienst, filosofie/ethiek) en docenten Theologische Universiteit Utrecht
Programma
16.40-17.00 Inloop
17.00-17.05 Opening (wat brengt ons hier, verwachtingen, welke kansen, thema: why?)
17.05-17.35 Perspectieven:
a. Maria Karg: slavernijverleden en eigen familiegeschiedenis
b. Hans S: dagboekfragmenten van plantersvrouwen
17.35-17.40 Intermezzo (filmpje)
17.40-18.10 Keynote Martijn Stoutjesdijk: vanuit de lespraktijk in het heden (burgerschapsopdracht, racisme op scholen, excuses aanbieden) – het witte perspectief versus het nazaatperspectief (lineair versus cyclisch denken) – rol van de kerken – doorwerking in het heden (afwezigheid van vaders, huiselijk geweld, ongelijkheid op de arbeidsmarkt en in onderwijs) – urgentie om verhalen te horen, zodat het slavernijverleden niet polariseert
18.10-18.50 Maaltijd en gesprek per vakgroep
Kosten: € 50,00
Sprekers
Martijn Stoutjesdijk (PThU) – onderzoeker naar slavernij en religie: https://martijnstoutjesdijk.nl/
Maria Reinders – Karg (stichting Stil verleden): https://stilverleden.nl/
Hans Schaeffer (TUU) – dagboeken plantersvrouwen