Inhoudelijke vrijdagmiddagborrel in Kampen

Datum
26 mei 2023

Vrijdag 26 mei, 1500. ‘inhoudelijke vrijdagmiddagborrel’ in Kampen

Op vrijdag 26 mei vindt de tweede bijeenkomst van de ‘inhoudelijke vrijdagmiddagborrel’ plaats in Kampen, geïnitieerd door Wolter Huttinga en Gertjan Schutte. De bijeenkomst begint om 1500, we verzamelen bij het koffiezetapparaat. De bijeenkomst duurt ongeveer een half uur. Daarna is er tijd om na te praten en te borrelen.

Onderwerp: Marilynne Robinson en de vergeten erfenis van slavernij  

Marilynne Robinson is misschien wel de bekendste hedendaags calvinist. Zij schrijft ronkende essays en gelaagde romans als Gilead en Thuis waarin talloze christelijke thema’s aan bod komen. Bijzonder is dat zij een breed publiek aanspreekt; zo werd zij bijvoorbeeld geïnterviewd door Barack Obama, toen hij nog president was.

Tijdens deze bijeenkomst gaat Gertjan Schutte in op het essay ‘Not at home in Gilead’, een interpretatie van Robinsons romans van Jonathan Lear, een Amerikaanse filosoof.

Met behulp van de inzichten van Kierkegaard, Aristoteles en Freud traceert Lear hoe Robinson een pijnlijk portret schetst van de verhouding tussen protestantisme en slavernij in Amerika.

De hoofdpersoon van Gilead, dominee Ames, maakt onderdeel uit van een proces van vergetelheid. Zijn eigen opa streed voor de vrijheid van slaven, maar hijzelf koos ervoor deze episode te vergeten. Het personage Jack, door Ames verketterd, verstoort dit proces van vergetelheid. Gertjan Schutte schetst kort de hoofdpunten van dit essay en vertelt hoe dit essay hem inspireert bij zijn werk als historicus.

Goedendag, waar ben je naar op zoek?