Herdenkingsbijeenkomst en onthulling gedenksteen: afgelast

Datum
17 april 2020

De Theologische Universiteit Kampen onthult op vrijdag 17 april as. een gedenksteen ter nagedachtenis aan de leden uit haar gemeenschap die zijn omgebracht ten tijde van de Duitse bezetting 1940-1945. Deze onthulling zal plaats vinden in een herdenkingsbijeenkomst in de aula van de universiteit.

Elk jaar wordt herdacht dat Nederland in 1945 werd bevrijd en aan de oorlog een einde kwam. We vieren op 5 mei het grote goed van die vrijheid en roepen elkaar op die te onderhouden. Dit jaar doen we dat in het bijzonder, nu het 75 jaar geleden is dat Nederland die vrijheid herkreeg.

Daarbij is het ook van belang te blijven beseffen dat deze vrijheid verkregen is tegen de hoge prijs van vele mensenlevens. Ook in de kring van de toenmalige Theologische Hogeschool zijn tijdens de bezetting leden omgekomen. We willen hun namen niet vergeten. Nu dit jaar 75 jaar bevrijding wordt herdacht, heeft de universiteit daarom een blijvend gedenkteken voor deze mensen opgericht, dat wordt onthuld op 17 april, de dag waarop Kampen in 1945 werd bevrijd.

Zo’n gedenkteken is te vinden aan vele universiteiten in ons land en vormt daar jaarlijks de plaats waar de gevallenen worden herdacht. In Kampen ontbrak tot nu toe een gedenksteen en de universiteit voegt zich met dit initiatief in deze traditie.

In de herdenkingsbijeenkomst zullen de gevallen bij name worden herdacht. Dat gebeurt door vertegenwoordigers van de Theologische Universiteit Kampen en de Protestantse Theologische Universiteit. Later zal een publicatie volgen met biografieën van deze mensen, opdat wij hen in ere houden en de kostbaarheid van de vrijheid blijven beseffen.

De herdenkingsbijeenkomst waarin de gedenksteen zal worden onthuld vindt plaats op 17 april 2020, in het gebouw van de Theologische Universiteit, Broederweg 15 te Kampen, en vangt aan om 15.00 uur. De toegang is vrij.

Goedendag, waar ben je naar op zoek?