De Nacht van Willibrord

Datum
7 november 2022

7 november 2022, binnenstad Utrecht, 19.00-21.30 uur: De Nacht van Willibord

Wat voor inspirerende sporen liet Willibrord in Utrecht achter? De Theologische Universiteit Kampen|Utrecht organiseert samen de PThU, Oud-Katholiek Seminarie en Tilburg School of Catholic Theology op 7 november aanstaande de Nacht van Willibrord. Deze nacht verkent wat Willibrord verschillende tradities in de 21ste eeuw te zeggen heeft.

De Nacht van Willibrord begint met een oecumenische vesperdienst in de Domkerk in Utrecht: de plaats van waaruit Willibrord zijn missionaire activiteiten ontplooide. Studenten en docenten van de theologische opleidingen worden van harte uitgenodigd om zich op te geven voor een gelegenheidskoor onder leiding van Hanna Rijken dat in deze vesperdienst zal zingen.

Na de oecumenische vesperviering is er een inhoudelijk programma waarin verschillende aspecten van Willibrord, zijn missie en zijn oecumenische betekenis worden belicht, op verschillende locaties in de binnenstad van Utrecht.

De avond biedt ruim de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en voor de docenten en studenten van de theologische opleidingen die al langer, recent of binnenkort in Utrecht gevestigd zijn, nader met elkaar kennis te maken.

Programma

19.00 uur .         Oecumenische vespers met een ‘Willibrord’ gelegenheidskoor van theologiestudenten en -docenten onder leiding van dr. Hanna Rijken.
Voorganger ds. Willem Roskam.

Aansluitend: wandeling naar het Willibrord-beeld, Korte Jansstraat / Janskerkhof, Utrecht.
Introductie door prof. dr. Peter-Ben Smit, ‘De Engelse Willibrord: een standbeeld spreekt in de context van nationalisme en fascisme’

20.00 uur.           Gebouw Theologische Universiteit Kampen-Utrecht, Plompetorengracht 3

Lezing door Catharinus van den Berg, ‘Met jonge mensen naar een oeroud graf’
20.30 uur.           Wandeling naar de Catharinakathedraal, Lange Nieuwstraat 36, Utrecht
Introductie door dr. Anton ten Klooster, ‘In Dei nomine feliciter. Bij de relieken van Willibrord’

21.00 uur.           Afsluiting in het gebouw Tilburg School of Catholic Theology. Gelegenheid voor ontmoeting. Er wordt glühwein geserveerd.

Over de sprekers

Drs. Catharinus (Rien) van den Berg is oud-journalist, dominee, initiatiefnemer HeiligeRuimte.org organiseert pelgrimages naar onder meer het graf van Willibrord), dr. Anton ten Klooster universitair docent moraaltheologie aan de TST , dr. Hanna Rijken is musicus en universitair docent Theology & The Arts aan de PThU , prof. dr. Peter-Ben Smit is hoogleraar contextuele Bijbelinterpretatie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en bijzonder hoogleraar vanwege het Oud-Katholiek Seminarie aan de Universiteit Utrecht.

Praktische informatie

De locaties zijn allen op loopafstand van elkaar in de binnenstad van Utrecht.

Toegang is gratis en aanmelden is verplicht.

Aanmelden kan via www.tiu.nu/Willibrord2022. Studenten en docenten van de betrokken instellingen kunnen zich aanmelden voor het gelegenheidskoor. Graag bij de aanmelding uw stemsoort vermelden (in het veld ‘opmerkingen’). De repetitie begint op 7 november om 18.00 uur in de Domkerk. We versturen de muziek een week daarvoor per mail.

Link voor belangstellenden: www.tiu.nu/NachtvanWillibrord

Goedendag, waar ben je naar op zoek?