De Domkerk als Utrechts monument

Datum
24 januari 2023

De Domkerk als Utrechts monument

Naar aanleiding van de voltooiing van een restauratie van het exterieur van de Domkerk te Utrecht zal de voorzitter van de Restauratie Commissie Domkerk Theo Kralt op dinsdag 24 januari 2023 een lezing geven. Het onderwerp is de geschiedenis van de Domkerk, haar culturele betekenis en de zorg voor haar behoud.

Dit is de vierde bijeenkomst in de serie Utrechtse Uren.

Meer informatie en aanmelden:

De Domkerk

Theologische Universiteit

Plompetorengracht 3

Utrecht

Aanvang 20.00 uur

Dinsdag 24 januari 2023

De eerste steen voor de gotische Domkerk werd gelegd in 1254, die voor de Domtoren in 1321. Historische gebeurtenissen hebben in dit kerkelijk complex plaatsgevonden, zoals de ondertekening van de Unie van Utrecht in 1579. In 1580 werd de Domkerk een protestantse kerk.

De Domkerk en de Domtoren waren tot de cycloon van 1674 aan elkaar verbonden. Meer dan een eeuw werd het puin van het middenschip niet opgeruimd. Later was er meer elan. Na de Tweede Wereldoorlog vond het grootste restauratieproject in Nederland in de twintigste eeuw in: vijf rijksmonumentale Utrechtse binnenstadskerken, waaronder de Domkerk, werden gerestaureerd. En recent is het herstel van het steenwerk van het exterieur afgerond.

Theo Kralt, voorzitter van de Restauratie Commissie Domkerk, spreekt over de rijke geschiedenis van deze kerk, haar culturele betekenis en de zorg voor haar behoud.

Hij schreef, samen met anderen, Levende monumenten, Geschiedenis, instandhouding en hedendaags gebruik van Utrechtse binnenstadskerken (Nijkerk 2009).

Na afloop is er een receptie.

De bijeenkomst is vrij toegankelijk, maar u dient zich wel aan te melden via onderstaand formulier:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de organisator George Harinck via gharinck@tukampen.nl of 06-2241 8836.

Registratie lezing De Domkerk 24 januari 2023

 

Goedendag, waar ben je naar op zoek?