Boekpresentatie Wacht houden bij de vrijheid

Datum
7 mei 2024
Tijd
15:00 - 17:00
Locatie
TUU

Graag nodigen het Archief- en Documentatiecentrum (ADC) en de Theologische Universiteit Utrecht (TUU) u uit voor de boekpresentatie van het boek Wacht houden bij de vrijheid. Dominee Telder van Breda en de vrijgemaakte kerken, geschreven door Geert van Dijk, predikant van de Nederlandse Gereformeerde Kerk te Sliedrecht.

De bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 7 mei 2024 in de Augustinuszaal van de Theologische Universiteit Utrecht, Plompetorengracht 3 te Utrecht, en vangt aan om 15.00 uur.

In de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt bestonden vanaf het begin in 1944 spanningen die later zouden uitgroeien tot een conflict. Aan de ene kant waren er voorvechters voor ruimte en openheid. Anderen zochten vastigheid en duidelijkheid in regels en formulieren. Dominee Bart Telder van Breda was beducht voor hiërarchie en kwam met kracht op voor de vrijheid van de plaatselijke gemeente. In de jaren zestig kwam hij met zijn opvatting over de toestand van de mens tussen sterven en opstanding in conflict met de gereformeerde belijdenis. Kort daarna voltrok zich een tragische breuk in de kerken, die decennialang bleef bestaan. Inmiddels hebben de partijen zich verzoend, maar in hoeverre beroeren de tegenstellingen van gisteren de verenigde Nederlandse Gereformeerde Kerken van vandaag en morgen?

Programma

15.00 Opening door George Harinck, rector van de TUU en directeur van het ADC
15.10 Presentatie van het boek door Geert van Dijk
15.20 Reacties op het boek: Erik de Boer, hoogleraar kerkgeschiedenis aan de Theologische Universiteit Utrecht. Over Telder, de ‘leergeschillen’ en vraag en antwoord 57 van de catechismus. Pieter Niemeijer, emeritus-predikant van de Nederlandse Gereformeerde Kerk te Rijnsburg, over Breda… en daarna. Overwegingen met het oog op de binding aan de belijdenis in de herenigde kerken
16.00 Discussie
16.30 Receptie

U kunt zich tot 2 mei a.s. voor de bijeenkomst aanmelden via info@adckampen.nl of 038- 44 717 30, onder vermelding van uw naam.

De toegang tot de bijeenkomst is gratis.

Wacht houden bij de vrijheid. Dominee Telder van Breda en de vrijgemaakte kerken (199 pag., ISBN 978-90-5560-635-1) is verschenen als nr. 43 in de AD Chartas reeks van het ADC bij uitgeverij Vuurbaak te Amersfoort. Het boek is op de bijeenkomst verkrijgbaar voor € 24,50. Donateurs van het ADC krijgen 20 % korting en betalen € 19,60.

Goedendag, waar ben je naar op zoek?