Twee eredoctoraten vanwege 34e lustrum
Tijdens de opening van het academisch jaar van de Theologische Universiteit Utrecht op vrijdag 6 september 2024 maakte de rector magnificus bekend dat er vanwege het 34e lustrum van de universiteit op de dies natalis van 6 december a.s twee eredoctoraten worden uitgereikt.
Dr. Karin Maag
Er wordt een eredoctoraat verleend aan de Canadese dr. Karin Maag van Calvin University. Dr. Karin Yvonne Maag promoveerde aan de University of St. Andrews (1994), Schotland, gaf er vervolgens les en werkte er als research fellow. Vanaf 1997 tot heden is zij directeur van het H. Henry Meeter Center for Calvin Studies in Grand Rapids, Michigan. Ook is zij hoogleraar geschiedenis aan Calvin University en Calvin Theological Seminary. Daarmee is zij het boegbeeld van het bekende instituut voor Reformatieonderzoek in Noord-Amerika. Die leiding wordt gekenmerkt door de continue organisatie van cursussen en congressen, de verschaffing van verschillende scholarships om onderzoekers aan te trekken, de gastvrijheid en de muzikaliteit die het Meeter Center zo’n eigen profiel geven.
In haar eigen onderzoek en publicaties richt zij zich op het onderwijs in het Genève van de zestiende eeuw en de Franse kerkgeschiedenis. Als president van het International Congress for Calvin Research is zij de verpersoonlijking van academische samenwerking op dit terrein tussen Amerika en Europa.
Karin Maag is de eerste vrouwelijke eredoctor van de Theologische Universiteit Utrecht. Ze ontvangt het eredoctoraat omdat ze internationaal haar sporen heeft verdiend in het Calvijn-onderzoek, zowel inhoudelijk als organisatorisch.
Dr. Craig Bartholomew
Het andere eredoctoraat wordt uitgereikt aan de Zuid-Afrikaanse theoloog dr. Craig Bartholomew. Craig Bartholomew is een veelzijdige theoloog. Hij beweegt zich deskundig en met gezag op uiteenlopende deelterreinen van theologie en filosofie. Daarbij ligt een accent op Bijbelwetenschappen, hermeneutiek, filosofie en ethiek. Bartholomew is bovendien een onafhankelijke eigentijdse representant en vertolker van het neocalvinisme in de traditie van Abraham Kuyper. Hij is belangrijk voor de verbinding van deze traditie met eigentijdse theologische stromingen, vooral onder ‘evangelicals’. Daarnaast verbindt hij de neocalvinistische traditie met postmoderne uitdagingen. Ook deelt hij de neocalvinistische nadruk op het concept ‘wereldbeschouwing’. Hij draagt bij aan de concretisering van een christelijke wereldbeschouwing in uiteenlopende culturele contexten.
Met deze accenten blijkt Bartholomew verwant aan de theologiebeoefening van de TU Utrecht. Overeenkomsten betreffen zijn exegetische ambachtelijkheid, zijn combinatie van Schriftgetrouwheid en openheid voor hermeneutische uitdagingen, zijn verbinding van theologie aan andere levensterreinen en zijn neocalvinistische affiniteit. Daarom is het passend dat de Theologische Universiteit Utrecht hem eert met een doctoraat.