Nieuwe podcast: Theologie aan de gracht

De Theologische Universiteit Utrecht heeft sinds deze maand een nieuwe podcast: Theologie aan de gracht.

Theologie aan de gracht is een podcast van de Theologische Universiteit Utrecht over… theologie. Een onbeschaamd theologisch gesprek door docenten en onderzoekers van de TUU over het ambacht van de theologie.

De vaste kern van de podcast wordt gevormd door Koert van Bekkum, docent Oude Testament en hoogleraar aan de ETF in Leuven. Daarnaast Marinus de Jong, universitair docent theologie van het neocalvinisme. En Myriam Klinker-De Klerck, universitair hoofddocent Nieuwe Testament.  Afwisselend schuiven andere onderzoekers, docenten en hoogleraren van de TUU aan om te praten over verschillende theologische onderwerpen.

#1 Waarom het neocalvinisme wereldwijd springlevend is, maar niet in Nederland

Hoe kan het dat een oude Nederlandse theologische traditie in het buitenland juist populair is? Het neocalvinisme is een Nederlandse theologische traditie ingezet door Abraham Kuyper en Herman Bavinck aan het einde van de 19e eeuw. In Nederland is dit vooral geschiedenis, en zelfs een wat verguisd verleden, die van ‘zware’ gereformeerden. Toch is juist deze traditie internationaal enorm in de belangstelling, in de V.S., maar ook in Latijns-Amerika en Azië. Hoe kan dat? En moeten wij er misschien ook opnieuw naar leren kijken?

We spreken door over hoe de neocalvinistische omgang met de Bijbel ook voor vandaag inspirerend en behulpzaam is. Voor de wetenschap maar ook voor de preekvoorbereiding. In het tweede deel hebben we het over Klaas Schilder en zijn kritiek op het idee van algemene genade en zijn innovatieve ideeën over de nieuwe hemel en aarde en de plek van de kerk in de samenleving.

Luister de podcast in je favoriete podcastapp of via deze link.

Goedendag, waar ben je naar op zoek?