Kerk2030 verder als Expertisecentrum Kerkvernieuwing Kerk2030
De kerkvernieuwingsbeweging Kerk2030 gaat verder als Expertisecentrum Kerkvernieuwing Kerk2030 binnen de Theologische Universiteit Utrecht. Zo verbindt de TUU zich nog nadrukkelijker met ontwikkelingen op het grondvlak van lokale kerken. We blijven de concrete lokale vernieuwingsprocessen begeleiden, en onderzoeken welke manieren waarom wel of niet goed zijn en goed werken. De formele startdatum van het Expertisecentrum is 1 januari 2025, informeel wordt het startsein gegeven op Kerk sta op! Conferentie die van 20-22 september 2024 door Kerk2030 en de TUU wordt georganiseerd.
Investeren in de toekomst
In 2017 ontstond Kerk2030 als werkgroep die wilde investeren in de toekomst van de kerken. “Samen met een groep 20-ers en 30-ers wilden we nadenken hoe kerken in 2030 eruit zouden moeten of kunnen zien: wat is nu de kern van kerkzijn? Waar kunnen lokale kerken dan ook in groeien? Inmiddels bestaan Kerk2030 zeven jaar, hebben honderden mensen onze webinars gevolgd, duizenden mensen deze webinars teruggekeken en zijn na de coronapandemie meer dan 30 lokale kerken een traject van kerkvernieuwing ingeslagen,” aldus Klaas Koelewijn, directeur van Kerk2030.
“Kerkvernieuwing is prachtig, maar ook complex en kwetsbaar. Lokale kerken willen vaak veranderen, snappen ook de noodzaak om samen met nieuwe generaties de grote daden van God te ontdekken. Tegelijk is zo’n proces niet gemakkelijk. Samen optrekken met andere kerkteams, en het samen oplopen met deskundige gemeentebegeleiders is dan best prettig. De Universiteit leert uit zulke processen wat er speelt, en kan bronnen aanreiken die helpend zijn. Daarvoor zet ik mij graag samen met de rest van het team in.” Aldus Hans Schaeffer, hoogleraar Praktische Theologie aan de TUU.
Oefenen in geloof
Kerk2030 werkt aan kerkvernieuwing door ieder jaar te starten met een groep van 10 kerken. Die trekken twee jaar met elkaar op om zich opnieuw op God te richten en te leren van elkaar. Teams uit de 10 kerken ontmoeten elkaar minimaal twee keer per jaar en worden tussentijds begeleid als ze als gemeente onderling in gesprek gaan. Door oefeningen van geloofspraktijken (gebed, focus op de buurt, etc.) met elkaar te delen, doorbreken deze kerken het individualisme en het gevoel dat je als kerk op een eiland leeft. Na twee jaar heb je als kerk van binnenuit geleerd om altijd te beginnen bij de kernvraag: waar is God aan het werk op deze plek? Hoe kun je daar als kerkgemeenschap bij aansluiten? Zo leer je samen om God te verwachten zonder terug te vallen in het runnen van de kerk in eigen kracht.
De verbinding met de praktijk van kerken is voor de TUU belangrijk: “daar zien we waarvoor we opleiden, en welke nieuwe kennis kan worden opgehaald en ingezet. Ook op deze manier blijft de TUU investeren in de relatie met gemeenteleden, kerkenraden, en predikanten.” Aldus Pim Boven, voorzitter college van bestuur van de TUU.