Huisvestingsnieuws

De Theologische Universiteit Utrecht vestigt zich met ingang van het academisch jaar 2024-2025 volledig in Utrecht. Dit heeft het college van bestuur bekendgemaakt tijdens de jaarafsluiting op 27 juni 2024.

Het gaat om panden aan de Plompetorengracht en Kromme Nieuwegracht. Het gebouw aan de Plompetorengracht was al in gebruik genomen in september 2022. De panden bevinden zich allebei in het ‘universiteitskwartier’ in de binnenstad van Utrecht.

Bestuursvoorzitter Pim Boven is blij dat de puzzel gelegd kon worden. “Het is geweldig om een eigen plek te hebben te midden van de andere universitaire instellingen. We zitten naast de faculteit Geesteswetenschappen van de UU, naast de universiteitsbibliotheek, in de nabijheid van de Protestantste Theologische Universiteit, de Universiteit voor Humanistiek en Tilburg School of Catholic Theology. We hebben de afgelopen periode gemerkt hoe prettig het is om op deze plek in de stad te kunnen werken.” De keuze voor meerdere panden deels in eigendom en deels huur, biedt flexibiliteit op de langere termijn. Ook zijn er mogelijkheden voor studentenhuisvesting en huisvesting van internationale studenten. Ieder gebouw krijgt een hoofdfunctie met daarnaast enkele afgeleide functies. Het pand aan de Plompetorengracht blijft in gebruik als onderwijsgebouw. Aan de Kromme Nieuwegracht zijn werkplekken voor medewerkers, studieplekken voor studenten, en een leeszaal.

Pim Boven: “De ligging van de panden ten opzichte van elkaar is gunstig en met de keuze voor de verschillende gebruiksfuncties van de panden kan eveneens bijgedragen worden aan het vormen van een universiteitsgemeenschap. We merken bij medewerkers, studenten en ook bij onszelf een sterke behoefte aan het versterken van die universiteitsgemeenschap. We zien er naar uit om dit verder vorm te geven op onze nieuwe locaties.” Op 6 juli 2023 sloot de Theologische Universiteit Utrecht (TUU) voor de laatste keer het academisch jaar in Kampen af. In augustus 2023 werden de gebouwen aan de Broederweg in Kampen verkocht en kon de universiteit op zoek naar gebouwen om zich volledig in Utrecht te vestigen.

Goedendag, waar ben je naar op zoek?