Column: Welkom in Utrecht!

Welkom in Utrecht! Tegenover de Theologische Universiteit aan de Broederweg lag het Archief- en Documentatiecentrum (ADC) en tegenover het ADC lag de universiteit: vertrouwde uitzichten, geen verrassingen of onrust, of het moesten de fel gekleurde raamstickers met tekst en logo zijn die en aantal jaar geleden de witte vitrages van de uni vervingen.

Vergeleken bij de Broederweg is de Plompetorengracht andere koek. Enkele weken geleden verscheen een vriendelijke vredesduif in zwart-wit voor een raam aan de overzijde van de gracht, met daaronder het woord ‘peace’: engagement voor vrede in Oekraïne, of in Gaza. Mooi gebaar, ik zag de duif-poster al achter meer ramen in de Utrechtse binnenstad. Al denk ik bij zo’n plaatje wel meteen: vrede, en het recht dan?

Maar sinds enkele weken is engagement overgegaan in actie. In de hal van de Vrije Universiteit (VU) zag en hoorde ik scanderende studenten vrijheid voor de Palestijnen eisen. De Universiteit van Amsterdam (UvA) werd recentelijk bezet met hetzelfde doel. Ach ja, zo gaat dat daar in Amsterdam, hoor ik mensen zeggen. Zo dacht ik als Leids student ook over de krakersrellen in de hoofdstad in 1980 (‘geen woning, geen kroning’) en bij de ontruiming van kraakpand de Lucky Luyk in 1982, waarbij ook een tram uitbrandde en de noodtoestand werd uitgeroepen.

Inmiddels zit de universiteit niet meer aan de Broederweg, en is de broederschap die ik rond de Universiteit Utrecht (UU) zie ook die met de onderdrukten, Gazanen dan wel de eigen matties. De vredesduif is gevlogen en aan de overkant hangt nu het spandoek ‘Shame on you UU’ en ‘Enjoying your safety with sadist riot cops. Bedankt Pijpers’. Anton Pijpers is voorzitter van het College van Bestuur van de UU en hij heeft na aanbod van onderhandelingen (afgeslagen – ‘u kent onze eis!’) en na het stellen van een ultimatum bezettingen van de UU laten beëindigen door de politie. Gelukkig werd het recht hersteld, want het waren ‘riots’, zoals het spandoek stelt.

Maar nu wij. Maatschappelijk en oorlogsgeweld hoort ook bij theologen. Bonhoeffer, Schilder, Calvijn, Luther kunnen erover meepraten, niet alleen Lenin, Guevara en Molotov aan gene zijde. Ik ben dus benieuwd wat de reuring van de Domstad met de theologie gaat doen. Welkom in Utrecht!

George Harinck

Goedendag, waar ben je naar op zoek?