Column: Studentenaantallen en institutionele kwetsbaarheid
In 2020 raakte de samenleving ontwricht door de pandemie. In die context ervoer onze universiteit ook haar institutionele kwetsbaarheid. Er konden 4 bachelorstudenten ingeschreven worden. Dat aantal was nog lager dan in 2017 en 2018 met elk 5 nieuwe bachelorstudenten. Misschien is wanhoop een te zwaar beladen woord, maar hoopvol waren deze cijfers niet. Na 2013 (15 studenten) valt een dalend aantal bachelorstudenten waar te nemen. Op de middellange termijn beïnvloedt dat het aantal masterstudenten in negatieve zin. Met name gaat dit op voor de Master Theologie Predikant.
Inmiddels heeft de universiteit zich na twee overgangsjaren definitief in Utrecht gevestigd. We kunnen het nog nauwelijks geloven: 26 nieuwe bachelorstudenten. Het is niet alleen het hoogste aantal bachelorstudenten sinds de universiteit in 1945 begon, maar ook het hoogste totaal aantal studenten. Structureel grote jaargroepen van 25 in Kampen dateren van voor de Tweede Wereldoorlog.
Institutionele kwetsbaarheid
Is de Theologische Universiteit Utrecht nu de institutionele kwetsbaarheid voorbij? Kunnen we op de burelen aan de Kromme Nieuwegracht tevreden achteroverleunen? Nee, er is geen reden voor genoegzaamheid! Ik ben blij dat we voor het derde jaar op rij gestaag groeien, dat er geen explosieve groei te zien is. Beter zo dan hard groeien en daarna een dalend aantal studenten. Als universiteit blijven we alert. Daartoe nodigt de geschiedenis van studentenaantallen over een langere periode ons uit. Maar, de universiteit heeft niet altijd grip op maatschappelijke, politieke en religieuze en/of kerkelijke ontwikkelingen. Aan de TUU geloven we veel, maar niet dat de samenleving in alles maakbaar is. De onderwijsorganisatie moet ook voldoende spankracht hebben om het aantal studenten bij te kunnen houden – zeker met veel individueel maatwerk. Voor sommige docenten is het even schakelen om niet langer aan één of twee handenvol studenten college te geven, maar aan het veelvoudige daarvan. Ook geeft het geringe aantal studenten voor de Master Theologie Predikant te denken.
Als TUU blijven we bescheiden. We zijn verwonderd, hoopvol en dankbaar voor wat we in Utrecht mogen ontvangen. Vanuit deze levenshouding proberen we te doceren, leren, onderzoeken, publiceren, valoriseren, administreren, organiseren, besturen en nog meer – ten dienste van kerk en koninkrijk.