Academisch jaar van start met 26 bachelorstudenten
Maandag 2 september verschenen er 26 bachelorstudenten op de introductiedag van de Theologische Universiteit Utrecht, een aantal dat in Kampen de laatste jaren niet werd gehaald. Vorige jaren schommelde dat tussen de 5 en de 15. Het blijkt al bijna 95 jaar geleden dat we zoveel studenten voor het eerste jaar hebben ingeschreven. Overigens is er over de cijfers wel wat discussie. In de jaren tachtig van de vorige eeuw hadden we ook hoge aantallen, maar toen hadden we ook een vooropleiding met Grieks en Latijn, samen waren die groepen soms net iets groter. We hebben tegenwoordig ook veel studenten van andere opleidingen die bij ons een of meerdere modules volgen. In de premaster en de masteropleiding is de groei al wat langer gaande. Veel mensen die dit na een andere studie nog volgen, of in de tweede helft van hun werkzame leven tot een andere loopbaankeuzes komen.
Werken en studeren in Utrecht
Dit is het eerste jaar waarin geen onderwijs meer gegeven wordt op de locatie in Kampen. Daar bevinden zich nu alleen nog de bibliotheek en het archiefcentrum. Bijna al het personeel heeft nu zijn werkplek in Utrecht. Dit is mogelijk omdat naast het gebouw aan de Plompetorengracht sinds afgelopen maand ook het pand Kromme Nieuwegracht 4-6 in gebruik is genomen. Het pand aan de Plompetorengracht blijft in gebruik als onderwijsgebouw. Aan de Kromme Nieuwegracht zijn werkplekken voor medewerkers, studieplekken voor studenten, en een leeszaal.
Keuze voor theologie
We zijn in 2022 vanuit Kampen (waar we vanaf 1854 zaten) naar Utrecht verhuisd omdat we regelmatig hoorden dat studenten liever de studie in een studentenstad zouden willen volgen. Door naar Utrecht te gaan zijn we in een plaats waar al veel studenten zijn. We hoeven we ze minder te overtuigen om naar Utrecht te komen, we kunnen nu onze opleiding gewoon goed onder de aandacht te brengen. Ook wordt er in de kerken aandacht gegeven aan het feit dat er straks een tekort is aan predikanten. Wellicht dat sommigen daardoor ook tot deze studiekeuze komen.
Een ander element dat mogelijk meespeelt is dat de jongere van nu al veel crises heeft meegemaakt. Een financiële crisis, Covid, oorlog aan de randen van Europa. In de samenleving treedt verruwing op en er lijkt bij jongeren belangstelling voor een meer omvattend en zingevend verhaal. Vanuit onze traditie kunnen we de christelijke bronnen van spiritualiteit toegankelijk maken hetgeen door de studenten wordt gewaardeerd.
Hopelijk kunnen in het komende jaar ook de bibliotheek en het archief naar Utrecht overkomen.