Aandacht voor psychisch lijden

“Onze cultuur – ook onze christelijke trouwens – is gericht op ontwikkeling en groei. Wat betekent dat in situaties waar geen sprake is van groei? Als ontwikkeling is stopgezet of zelfs achteruit gaat? Dat botst met ons mentale beeld. Hoe ga je om met mensen die erbuiten vallen, zoals psychiatrische patiënten of verwarde mensen? Het christelijk geloof heeft veel handvatten om hiermee om te gaan. In het geloof gaat het om waarden als liefde en dienstbaarheid. Om zo betekenisvol zijn. Niet distantiëren, maar nabij komen. Er zijn. Zoals de naam van God, Emmanuel (God is met ons), zo mooi laat zien.”

De expositie ‘Opname van opzij’ biedt de mogelijkheid dichtbij te komen. De expositie bestaat uit acht gedichten van Marnix Niemeijer en negen gewassen rietpentekeningen van de beeldend kunstenaar Marcel Verbrugge. Gedichten en tekeningen met een ziel. Ze zijn verbonden met een  periode van opname die noodzakelijk was vanwege langdurige psychoses.

De gedichten en tekeningen vormen een weerslag van ingrijpend psychisch lijden en de impact die dat heeft. Niet alleen voor de persoon in kwestie maar ook voor naastbetrokkenen.
De gedichten en de tekeningen zijn ook tekenen van hoop, hoe klein ook. Door het zoeken van de ander, met geduld en met liefde; door open te staan voor wat onverwacht je pad kruist.

De expositie ‘Opname van opzij’ reist sinds het land door. Sinds eind 2017 was de expositie te zien in Utrecht, Amersfoort, Ede, Den Haag en Oegstgeest.

Goedendag, waar ben je naar op zoek?