Traumatheologie (5 of 6 EC)

Egbert Brink ThD

Wat gebeurt in de relatie tussen God en mens als deze overweldigd wordt door pijn, moeite en verdriet? Hoe worden woorden gegeven aan de gevolgen van diepingrijpende gebeurtenissen in mensenlevens? Welke toonsoort wordt gekozen in de vertolking van het lijden? Ontdek het in de Minor Traumatheologie.

In de Bijbelwetenschappen is deze thematiek opnieuw in de belangstelling komen te staan. Deze keer niet alleen vanuit het denken over verzoening, verlossingen heling, maar nog meer vanuit het brede veld van traumastudies. Dit veld van onderzoek raakt verschillende disciplines en levert inzichten op vanuit de psychologie en psychotherapie, vanuit de literatuurgeschiedenis, maar ook vanuit de sociologie en vluchtelingenstudies, historisch perspectief. Er verschenen exegetische studies die de inzichten van het onderzoeksveld toepassen voor een vernieuwde blik op de Bijbelteksten, maar ook omgekeerd leveren Bijbelteksten inzichten voor traumabehandelingen. Zo is in de theologieën van het Oude Testament en het Nieuwe Testament in het bijzonder aandacht gekomen voor de uitingsvorm en de toonsoort van de klacht. Het thema van deze minor is traumastudies. Daarin is aandacht voor de notie van de klacht in het Oude Testament en hoe deze weerklinkt in het Nieuwe Testament.

Ingangseisen

De minoren van de TU zijn toegankelijk voor studenten van alle andere universiteiten en hogescholen die hun eerste jaar (propedeuse) hebben afgerond.

Inschrijven

Wil je je aanmelden voor Traumatheologie, of meer weten? Neem contact op met de studieadviseur: studieadvies@tuu.nl. Na deze datum kijken we hoeveel aanmeldingen er voor elke minor zijn. Een minor gaat door bij minimaal 4 studenten, maar de premaster als minor gaat altijd door.

HBO-studenten die zich willen aanmelden voor een keuzevak of minor verzoeken wij dat via de website Kies op maat te doen.

Rooster

www.kiesopmaat.nl Inschrijven

Schrijf je in via Kies op Maat!

Schrijf je nu in voor één van deze vakken

Periode B: 11 november 2024 t/m 20 december 2024 (inschrijven voor 18 september 2024)

Wil je je aanmelden voor een minor, of meer weten?

Neem contact op met onze studieadviseur Elizabeth Blokland: studieadvies@tuu.nl.

Elizabeth Blokland

Ik schrijf me in via het inschrijfformulier

Inschrijfformulier minors en losse vakken

Schrijf je in voor:

Periode A: 2 sep 2024 - 8 nov 2024 (inschrijven voor 26 juni 2024)

Periode B: 11 november 2024 t/m 20 december 2024 (inschrijven voor 18 september 2024)

Periode C: 3 februari 2025 t/m 27 april 2025 (inschrijven voor 18 december 2024)

Periode D: 22 april 2025 – 27 juni 2025 (inschrijven voor 12 februari 2025)

Goedendag, waar ben je naar op zoek?