Systematische Theologie 2 (5 EC)

Docent: J. M. de Jong

Het vak Systematische Theologie 2 (5 EC) is als onderdeel van de aanvullingsminor van 15 EC ontwikkeld om daarmee door te stromen naar één van onze theologiemasters, maar het is ook zelfstandig te volgen.  Code BT-ST2A

De complete aanvullingsminor bestaat uit 3 modules van elk 5 EC: Oude Testament, Nieuwe Testament en Systematische Theologie. Deze modules kan je grotendeels in begeleide zelfstudie volgen, wanneer het jou uitkomt.

Dit vak geeft een vervolg aan de eerste oriëntatie in de christelijke geloofsleer en bespreekt de onderwerpen uit de systematische theologie die in Bachelor 1 nog niet aan de orde zijn gekomen. We bespreken vragen als: Wie is Jezus Christus? Waarom en hoe is hij voor ons van betekenis? Wie is de Heilige Geest? Wat is de Bijbel, de Heilige Schrift, voor boek? Hoe moet je aankijken tegen de kerk en tegen de sacramenten? Hoe wordt het heil werkelijkheid in ons leven hier en nu? En hoe verwachten we dat God zijn toekomst werkelijkheid gaat maken?

We zullen deze theologische thema’s bespreken in samenhang met hun theologie-historische ontwikkeling. Aandachtspunt hierbij is de verwevenheid van de ontwikkeling van het protestantisme en van de moderniteit. Naast de verplichte literatuur over de genoemde thema’s wordt 100 pagina’s naar keuze gelezen uit Modern Christian Theology, over een aantal periodes uit de ontwikkeling van de moderne theologie.

Ingangseisen 

Om mee te kunnen doen met deze minor moet je de propedeuse of de eerste 60 EC van je HBO-opleiding hebben voltooid of in het bezit zijn van een VWO-diploma. Aanmelden uiterlijk 26 juni 2024.

Werkvormen

Presentaties, colleges, zelfstudie

Toetsing 

(Groeps)presentatie (beoordeeld volgens het formulier beoordeling presentatie; telt 1 x); schriftelijk tentamen (telt 4x). Dit tentamen bevat één vraag naar aanleiding van de gekozen stukken uit Modern Christian Theology. Voor deze vraag krijgt de student 20% van de punten van de eindtoets.

Studielast

Contacturen: 21 (7 x 3) uur*; tentamen 2 uur

Presentatie: 30 uur (N.B. presentaties vanaf week 4)

Zelfstudie: 89 uur (67 uur verplichte tentamenliteratuur, 20 uur keuzeliteratuur)

*) wk 1: 3u coll; wk 2 en 3 voorbereiding presentatie, geen college; wk 4-6: 2*3u per week

Rooster

 

www.kiesopmaat.nl Inschrijven

Schrijf je in via Kies op Maat!

Schrijf je in voor:

Periode B: 11 november 2024 t/m 20 december 2024 (inschrijven voor 18 september 2024)

Periode C: 3 februari 2025 t/m 27 april 2025 (inschrijven voor 18 december 2024)

Periode D: 22 april 2025 – 27 juni 2025 (inschrijven voor 12 februari 2025)

Keuzevakken - Inschrijving (nog) gesloten:

Periode A: 2 sep 2024 - 8 nov 2024 (inschrijving gesloten)

Goedendag, waar ben je naar op zoek?