Politiek en Recht (10 EC)
Docenten: Leon van den Broeke, Ad de Bruijne, Hans-Martien ten Napel (Leiden), J.D. Bakker
Dit keuzevak start met een fase waarin via hoor- en werkcolleges basale kennis wordt verworven van inhouden uit de politieke
wetenschappen, de rechtswetenschap, de politieke theologie en het kerkrecht.
Daarbij vormen urgente hedendaagse fenomenen en thema’s ingang en illustratie. Daarbij gaat het onder meer om de huidige crisis van de democratie en de uitdaging van het populisme, vragen rond nationale identiteiten en minderheden, publieke moraal, conflicten van grondrechten, de plaats van natiestaten in een glocale wereld, en de verhoudingen tussen respectievelijk kerk en staat, en religie en publiek domein.
Aan het eind van de collegeperiode vindt een dialoogmiddag plaats, waarin de verschillende disciplines met elkaar in gesprek gebracht worden. Deze vormt ook een feedbackmoment voor de studenten wat betreft de inoefening van de tijdens de module aan te leren communicatieve vaardigheden.
In de studieweken van periode C vindt een prakijkinteractie plaats. De eerste verkenning en organisatie daarvan dient al plaats te vinden in de vierde collegeweek. De module wordt afgerond met een leesverslag en een essay. Een week voor de deadline voor het inleveren van dit essay vindt een presentatie (of andere vorm van communicatie) van en groepsdiscussie over de contouren daarvan
plaats. Dit is een inhoudelijk feedbackmoment voor het essay en tegelijk een toetsmoment voor de leerlijn ‘vaardigheden’.
Werkvormen
Hoorcolleges, werkcolleges, presentaties, dialoog, groepsopdrachten, zelfstudie.
Toetsing
Leesverslag (waardering), presentatie (cijfer), essay (cijfer). Elk onderdeel moet voldoende zijn. Het
cijfer van het essay is ook het eindcijfer van de cursus.
Studielast
Contacturen:
49u
Zelfstudie, collegevoorbereiding en praktijkinteractie: 231 u
Totaal: 10 ec, 280u