Inleiding in de Theologie (7,5 EC)

Prof dr. Ad de Bruijne

Het vak Inleiding in de Theologie begint met de kennismaking met een kerkelijke en maatschappelijke praktijk en enkele daarin besloten liggende praktische uitdagingen. Vervolgens presenteren enkele docenten hoe deze uitdagingen geadresseerd zouden kunnen worden vanuit de centrale theologische disciplines en volgt een introductie in het eigene van de theologie en haar vakgebieden.

Daarna is er aandacht voor enkele basale encyclopedische aandachtspunten: het object en de hermeneutische eenheid van de theologie; de relatie tussen theologie en resp. kerk, andere wetenschappen, samenleving, en spiritualiteit. Daarnaast geeft dit vak een eerste oriëntatie op de onderwerpen van de christelijke geloofsleer. Het gaat over vragen als: Wie is God? Hoe kunnen wij hem kennen? Wat betekent het om als mens naar Gods beeld geschapen te zijn? Je maakt kennis met belangrijke begrippen en methodes die in de Systematische Theologie gebruikt worden, en leert welke vragen en motieven de christelijke theologie bezighielden rond de vorming van de dogma’s in de Vroege Kerk.

Leerdoelen

Deze losse module bestaat uit twee deelmodules:

  • Theologie voor Kerk en wereld (2,5 ec)
  • Systematische Theologie 1 (5 ec)

Als student loop je mee met de eerstejaars colleges bij deze twee modules.

De student:

  1. kan beschrijven wat het karakter van theologie als praktische wetenschap is en hoe de theologie van belang is voor kerkelijke en maatschappelijke praktijken;
  2. kan de verschillende zwaartepunten van de theologie (brongericht, traditiegericht, praktijkgericht) en de hermeneutische interactie en eenheid tussen deze beschrijven;
  3. kan basale methodologische beginselen en academische vaardigheden toepassen en heeft beginnende ervaring met de beoefening daarvan

Ingangseisen

Om mee te kunnen doen met de module Inleiding in de Theologie moet je de propedeuse of de eerste 60 EC van je HBO-opleiding hebben voltooid of in het bezit zijn van een VWO-diploma. Aanmelden uiterlijk 26 juni 2024.

Werkvormen

Groepsgesprek, college, discussie, procesbegeleiding, opdrachten, besprekingen, presentaties.

Colleges ter introductie van de onderwerpen uit de Christelijke Dogmatiek; gezamenlijke lezing van korte teksten uit de traditie van christelijke theologie; afsluitende bespreking op basis van de persoonlijke essays.

Toetsing

Schriftelijk tentamen, afgesloten met een cijfer (tevens het eindcijfer voor de module). Participatie activiteit, deelname aan de activiteit is verplicht voor het afronden van de module.

Schriftelijke toets over Christelijke Dogmatiek, hoofdstuk 1 t/m 9. Essay van 1000 – 1200 woorden over een onderwerp naar keuze (openbaring – God de Drieënige – schepping) waarin aanvullende keuzeliteratuur verwerkt wordt. In het essay laat je zien wat je geleerd hebt over het vak Systematische Theologie en verschillende benaderingen daarin, en je formuleert een vraag of thema dat je in de bacheloropleiding verder wilt meenemen. Het essay wordt, behalve op opzet, inhoud en argumentatie, strikt beoordeeld op de verschillende aspecten van schrijfvaardigheid. Het totaalcijfer bestaat uit cijfer toets x 2 + cijfer essay / 3. Zowel toets als essay moeten met minimaal een 5,5 beoordeeld zijn.

Rooster

www.kiesopmaat.nl Inschrijven

Schrijf je in via Kies op Maat!

Wil je je aanmelden voor een minor, of meer weten?

Neem contact op met onze studieadviseur: studieadvies@tuu.nl.

Ik schrijf me in via het inschrijfformulier

Inschrijfformulier minors en losse vakken

Schrijf je in voor:

Periode C: 3 februari 2025 t/m 27 april 2025 (inschrijven voor 18 december 2024)

Periode D: 22 april 2025 – 27 juni 2025 (inschrijven voor 12 februari 2025)

Keuzevakken - Inschrijving (nog) gesloten:

Periode B: 11 november 2024 t/m 20 december 2024 (inschrijving gesloten)

Periode A: 2 sep 2024 - 8 nov 2024 (inschrijving gesloten)

Goedendag, waar ben je naar op zoek?