Minor Christelijk Ecologisch Denken (30 EC)
Let op: Dit is een complete minor bestaande uit vier cursussen van 7,5 EC, verspreid over vier periodes: A, B, C, D
Docenten
Prof. dr. J.M. Burger, Prof. dr. J. Dekker, Prof. dr. S.C. van den Heuvel, M.G.P Klinker-De Klerck, Prof. dr. D.M.L. Onnekink (coördinator)
Heb je interesse in ecologie? Wil je als christen bewust omgaan met Gods schepping en het milieuvraagstuk? In de Minor Christelijk Ecologisch Denken (30 EC) kijk je naar verschillende facetten van de ecologische problematiek. Door de lens van Bijbel en christelijke theologie. Hoe zijn zonde en gebrokenheid hier doorheen geweven? Hoe moet je Gods belofte van herschepping precies opvatten? En wat betekent deze concreet voor onze verantwoordelijkheid als christenen vandaag? Deze en andere vragen vormen de insteek van de vier modules binnen deze minor.
Tegelijk biedt de minor ecologische theologie een oefening om Bijbel, systematische theologie en onze eigen leefwereld met elkaar in gesprek te brengen.
De minor bestaat uit vier cursussen van 7,5 EC, verspreid over vier periodes:
Cursus 1: Inleiding christelijk ecologisch denken (periode A)
Cursus 2: Bijbel en ecologie: Hoe groen is de Bijbel? (periode B)
Cursus 3: Groene theologie in verleden en heden (periode C)
Cursus 4: Ecologische ethiek (periode D)
Het is ook mogelijk om delen van de Minor Christelijk Ecologisch Denken (30 EC) te volgen. Je volgt een minor vaak in je tweede of je derde bachelorjaar.
Je kunt deze minor ook volgen als je nu geen bachelor volgt. Kijk op deze pagina hoe dat werkt.
Let op! Deze minor gaat alleen door bij voldoende deelname.
De gehele minor bestaat uit vier cursussen van 7,5 ec. Cursus 2, 3, en 4 zijn ook afzonderlijk te volgen, maar Cursus 1 is wel de ingangseis voor deze onderdelen. Alle minor-cursussen hebben een duidelijk herkenbare thematiek (inleiding, hermeneutiek, systematische theologie en geschiedenis, en ethiek) en interne coherentie. Daarnaast loopt er door de gehele minor een opbouwende leerlijn: nadruk op kennisoverdracht in de eerste cursus, verdieping en kritische reflectie in cursussen 2 en 3, en applicatie en maatschappelijk engagement in cursus 4.
Leerdoelen
Je kunt:
· kennis uit verschillende disciplines, waaronder geschiedenis, ecologie, bijbelwetenschap, systematische theologie en ethiek, vruchtbaar met elkaar verbinden;
· inzicht verwerven in de belangrijkste eco-theologische thema’s van dit moment;
· actuele ecologische ontwikkelingen vanuit een christelijke perspectief doordenken;
· reflecteren op benaderingen en dilemma’s in de ecologische ethiek;
· analyseren en het zoeken van een oplossingsrichting voor een concreet ecologisch dilemma in relatie tot de praktijk.
Werkvormen
Hoorcolleges; zelfstudie.
Rooster