Woensdag 9 november: lezing van historica Els Boon over Joods Utrecht

Datum
9 november 2022

Joods Utrecht rond de Tweede Wereldoorlog

9 november 2022

Naar aanleiding van de herdenking van de Kristallnacht van 9 en 10 november 1938 zal de Utrechtse historica Els Boon op woensdag 9 november om 20 uur een lezing geven. Het onderwerp is hoe het Joods Utrecht verging in de jaren dertig, en vanaf mei 1940 onder Duitse bezetting. Vele Utrechtse Joden werden weggevoerd en omgebracht. Hoe verging het de overlevenden in Utrecht na de Tweede Wereldoorlog?

Joods Utrecht

 Theologische Universiteit

Plompetorengracht 3

Utrecht

Aanvang 20.00 uur

Woensdag 9 november 2022

In de nacht van 9 op 10 november 1938 sneuvelden overal in Duitsland ramen van huizen waar Joden woonden, synagogen gingen in vlammen op, mensen werden mishandeld en gevangen genomen, huizen geplunderd. Deze Kristallnacht is dit jaar 84 jaar geleden.

Naar aanleiding van deze herdenking vertelt de Utrechtse historica Els Boon over het effect dat deze pogrom had op de Joden in Utrecht. Vervolgens schetst zij hoe na mei 1940 de Jodenvervolging door de nazi’s in Utrecht vorm kreeg. Ruim zestienhonderd Joden zijn in 1942 en 1943 gedeporteerd, slechts vierhonderd van hen keerden terug. Tot slot zal zij aandacht besteden aan de periode direct na de oorlog, toen de overlevenden moesten zien een nieuwe toekomst vorm te geven.

Els Boon schreef samen met Han Lettinck het overzichtswerk van de Joodse geschiedenis van Utrecht Joods Utrecht, dat afgelopen voorjaar verscheen bij de Utrechtse uitgever Matrijs.

Na afloop is er een receptie.

De bijeenkomst is vrij toegankelijk, maar u dient zich wel, graag voor 6 november, aan te melden via het formulier hieronder.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de organisator George Harinck via gharinck@tukampen.nl of 06-2241 8836.

 

Registratie lezing Joods Utrecht 9 november 2022

Goedendag, waar ben je naar op zoek?