Matthew Kaemingk en Gert-Jan Segers gaan in gesprek over (christelijke) politiek en democratie

Datum
5 december 2023
(Aanmelden onderaan de pagina)
Dr. Matthew Kaemingk en Gert-Jan Segers gaan op 5 december in gesprek over (christelijke) politiek en democratie en jij bent uitgenodigd!
Democratie is voor de meesten van ons iets vanzelfsprekends. Het heeft bovendien diepe historische wortels. Democratie is van oorsprong een Grieks concept, opnieuw gedefinieerd door de Amerikaanse en Franse revolutie. Is er iets specifiek christelijks aan democratie? Moet het door christenen hoog gewaardeerd worden, of is het slechts een systeem dat we zouden kunnen inruilen voor iets anders? In de VS zien sommige intellectuelen de democratie instorten en roepen op tot een autocratischer politiek systeem, met een sterkere uitvoerende macht (denk aan een figuur als Trump). Conservatieve christenen steunen dit idee soms, om terug te keren naar een christelijk Amerika. Dezelfde kwesties zijn aanwezig in het politieke spectrum in Nederland, zij het minder expliciet of dwingend. Maar in Europa hebben we Orban in Hongarije, en zijn onliberale democratische ideeën – en praktijken. Een vraag die hier uit volgt is hoe het christendom zou kunnen bijdragen om de democratie sterk en gezond te houden.
Matthew Kaemingk is een Amerikaans ethicus en publiek theoloog. Hij is assistent-professor op Fuller seminary en bekend van de boeken ‘Work and worship’ (2020) en ‘Reformed Public Theology’ (2021).
Gert-Jan Segers was van 2012 tot begin 2023 lid van de Tweede Kamer voor de ChristenUnie, vanaf 2015 was hij bovendien fractievoorzitter. Op dit moment houdt zich onder andere bezig met een podcast samen met Klaas Dijkhoff waarin ze de politieke actualiteit bespreken.
Wanneer: dinsdag 5 december, 11-13.30u, met gratis lunch!
Taal: Engels
Locatie: Plompetorengracht 3, Utrecht
Geen velden gevonden.
Goedendag, waar ben je naar op zoek?