Kerk zijn vanuit overvloed
- Datum
- 19 juni 2025
- Tijd
- 09:45
- Locatie
- Plompetorengracht 3, Utrecht & Jansdam 14, Utrecht
- Prijs
- € 20,00 – € 75,00
In een ochtendlezing neemt Samuel Wells (theoloog en predikant van St. Martin in the Fields, Londen) ons mee in zijn theologisch denken vanuit overvloed. Wat betekent dat voor hoe we als gevestigde kerk of pioniersplek staan in onze context? In de middag gaan we daar op door met workshops vol reflectie en inspiratie. Wat als je de geloofsgemeenschap, diaconaat, de omringende cultuur en ondernemerschap niet beschouwt als terreinen waar je hard voor moet werken, maar als terreinen waar je kunt ontvangen?
Samuel Wells: leven van overvloed
Centraal in de theologie staat volgens Samuel Wells: Being With. Het beschrijft het hart van God, Gods doel en verlangen voor de mensheid. En zo ook de kern van onze missie als christenen. God is met ons en nodigt ons op deze manier uit in zijn leven van overvloed. Hoe vaak laten we ons niet verleiden tot een ‘werken voor’ mentaliteit, gericht op het oplossen van problemen? Maar missionair engagement wordt echt anders als je start bij het besef van dat goddelijke verlangen om bij mensen te zijn.
De missionaire praktijk die daaruit voortvloeit, wordt gekenmerkt door het ontvangen van de context en alles wat daar, materieel en immaterieel in meekomt, als geschenken – middelen voor missie. Wells onderscheidt vier terreinen waarin je die geschenken vindt: Congregation, Commerce, Compassion en Culture. Missie is dus niet gericht op het oplossen van problemen in de context, maar op het vertrouwen dat duurzame verandering uit die context zelf opkomt. De transformerende kracht van Gods menswording, kruis en opstanding is immers ook daar aan het werk. Bloei in en tussen de vier aandachtsgebieden – commercie, cultuur, community en compassie – ontstaat als kerkelijke en niet-kerkelijke partners samenwerken..
Een kerk die alle gaven die God in deze wereld heeft gegeven serieus neemt, kan zich werkelijk voorstellen hoe kerk en samenleving meer op het koninkrijk zouden kunnen lijken.
Let op: het ochtendprogramma is in het Engels; de lezing van Wells wordt niet vertaald. Het middagprogramma is Nederlandstalig.
Workshops
In de workshops willen we ontdekken wat dat denken vanuit overvloed concreet betekent op de vier terreinen die Wells onderscheidt. Vanuit vier voorbeelden kun je je laten inspireren én bevragen. Wat zie ik? Wat geloof ik? Wat doe ik? Naast de keuze uit deze vier workshops bieden we nog een vijfde workshop aan, met daarin een verdiepende theologische reflectie op het gedachtegoed van Wells, waarmee je Wells’ theologie ook beter kunt leren kennen. Alle workshops worden twee keer aangeboden. Je kunt dus twee van de vijf workshops volgen. *Onderstaande informatie over de workshops wordt nog aangevuld.*
- Congregation – Marten van der Meulen
- Compassion – Jonna van den Berge-Bakker en Jojanneke Dekker
- Culture – Wim Vermeulen
- Commerce – Remmelt Meijer
- Reflectie – Ruth Six en Stefan Paas
Programma
Ochtend: TUU, Plompetorengracht 3
09.45 Inloop, met koffie en thee
10.15 Welkom en opening – Ruth Six (dagvoorzitter)
10.30 Lezing Samuel Wells
11.15 Gesprek van Wells met de zaal
11.45 Afsluiting ochtendprogramma, met inleiding op het verdere middagprogramma
12.00 Lunch
Middag: TUU én PThU, Jansdam 14
13.00 Workshopronde 1
14.00 Pauzemoment, op weg naar de tweede workshopronde
14.15 Workshopronde 2
15.15 Pauzemoment, op weg naar de plenaire afsluiting (TUU)
15.30 Ophalen opbrengst workshops
16.00 Afsluiting middagprogramma
16.10 Borrel
Deze studiedag is bedoeld voor predikanten, kerkelijk werkers, en andere professionals in en om de kerk én voor studenten theologie (WO en HBO). Studenten kunnen gebruikmaken van een goedkoper ticket, speciaal voor hen bedoeld.
Ga voor meer informatie en aanmelding naar de website van PEP.