Grenzen aan de groei? Christelijke perspectieven op vooruitgang en kapitalisme

Datum
29 augustus 2024
Tijd
20:00 - 22:00
Locatie
Vrije Universiteit Amsterdam, NU-gebouw, Theaterzaal 5

Een debat tussen Paul Schenderling, Govert Buijs en Jan Boersema o.l.v. Marianne Thieme

Is economische groei wenselijk, of kan en moet het anders? Paul Schenderling, econoom en christen, spreekt zich duidelijk uit met zijn beweging ‘Leven van genoeg’. Hier klinkt de ‘economie van het genoeg’ door waar de recent overleden christeneconoom Bob Goudzwaard al decennia voor pleitte. Alarmerende berichten over de economie, toenemende ongelijkheid en het klimaat onderstrepen de urgentie van ingrijpen. Maar er zijn ook christelijke denkers die andere keuzes maken. Milieuwetenschapper en theoloog Jan Boersema verdedigt groei mits het uit handen blijft van economen. Govert Buijs, filosoof en kenner van het werk van Bob Goudzwaard, voegt zich ook in de discussie. Is economische groei een roeping of een vloek? Wat is dan het economisch antwoord op de crises van onze tijd? Tijdens deze avond gaan deze drie wetenschappers met elkaar en de zaal in debat en gesprek. De leiding van de avond ligt in handen van Marianne Thieme.

Sprekers

  • Paul Schenderling (1988) is econoom, oprichter van de beweging Leven van genoeg en schrijver van Er is leven na de groei
  • Govert Buijs (1964) is hoogleraar filosofie aan de Vrije Universiteit, initiatiefnemer van het onderzoeksproject ‘Moral Markets’ en medeauteur van Capitalism Reconnected
  • Jan Boersema (1947) is hoogleraar grondslagen van de milieuwetenschappen aan de Universiteit Leiden en hoofdredacteur van Basisboek milieukunde.
  • Marianne Thieme (1972) is jurist, mede-oprichter en voormalig leider van de Partij voor de Dieren. Ze is duurzaamheidsstrateeg, medeauteur van Kanarie in de kolenmijn en recent afgestudeerd in de theologie.

Datum en tijd: 29 augustus 2024, van 20.00 tot 22.00 uur, inloop 19.30 uur

Locatie: Vrije Universiteit Amsterdam, NU-gebouw, Theaterzaal 5

Toegang: gratis

Deze debatavond is onderdeel van een tweedaags internationaal academisch congres over ‘Neo-Calvinism and Capitalism’ en wordt georganiseerd door:

Goedendag, waar ben je naar op zoek?